Тарт с брюкселско зеле
Хляб с апетитна сърцевина от запържени зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 20 г мая
- половин чаша мляко
- щипка захар
- 250 г пълнозърнесто брашно
- 2 с.л. зехтин
- щипка сол
За топинга:
- 300 г брюкселско зеле
- 1 глава лук, на кубчета
- половин стрък праз, нарязан
- 1 с.л. олио
- 150 г бяло сирене
- 5 с.л. сметана
- 2 яйца, разбити
- 2 с.л. листа босилек, нарязани
- малко черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте заедно млякото, маята и захарта, за да получите квас. Сложете на топло място, докато удвои размера си.
2. Пресейте брашното, разбъркайте със зехтина, добавете кваса и объркайте добре. Замесете меко, еднородно тесто. Сложете на топло място и изчакайте 45 минути да се надигне.
3. Сгответе брюкселското зеле на пара около 5 минути, разрязано на половинки.
4. Загрейте олиото, изпържете лука и праза за около 5 минути.
5. В отделен съд, разбъркайте останалите съставки за топинга.
6. Разточете тестото и го сложете в кръгла тавичка за печене.
7. Сложете изпържения лук и праз, поръсете с брюкселското зеле и залейте със соса от сирене и яйца.
8. Печете в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 30 минути, докато станат златисти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ