Тайландска супа от морски костур
Гореща супа с риба и скариди.
Необходими продукти:
- 4 филета от морски костур, нарязани наполовина
- 225 г сурови обелени и почистени кралски скариди
- 1 пакетче (50 г) паста “Том Ка” (ако не намерите, може да я пропуснете)
- 1 скилидка чесън, нарязан на дребно
- 1 глава ситно нарязан дребен лук шалот
- 125 г нарязани гъби шитаке
- 2 глави нарязан зелен лук
- 2 нарязани средно големи червени люти чушлета (чили)
- около половин чаша грах
- щипка настърган джинджифил
- 1,25 л. вода
- накъсан пресен кориандър и босилек
Начин на приготвяне:
Тази лютива супа е подходяща за летните вечери. Пастата “Том Ка” може да се намери във всеки магазин за екзотични подправки. Тя представлява смес от чили, дребен лук, галангал (разновидност на джинджифила), лимонена трева и кафир лайм (вид зелен лимон).
1. Излейте водата в голям тиган и изчакайте да заври. След това разтворете пастата в нея.
2. Добавете всички продукти без рибата, скаридите и подправките.
3. Оставете да къкри 10 мин.
4. Добавете филето от морски костур. Покрийте съда и оставете да къкри още 5 мин.
5. Добавете скаридите. Отново похлупете и варете още 3-4 мин.
6. Уверете се, че рибата и скаридите са омекнали. Прибавете кориандъра и босилека. Поднесете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ