Сьомга с мед, чесън, масло и соев сос
Лесно и бързо пържено филе от сьомга в масло с меден сос и чеснов дъх.
Необходими продукти:
- 2 филета от сьомга или друга риба по избор около 150-180 г всяко (можете да опитате и с котлет от сьомга, но времето за готвене трябва да е с 2-3 минути повече)
- сол и пипер
- 1 с.л. олио
- 20 г масло
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. светъл оцет
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. мед
- 2 листенца пресен лук или няколко стръка див лук
- бял сусам по желание
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете соевия сос с оцета и меда и разбъркайте хубаво. Добавете намачкания чесън и разбъркайте отново.
2. Филетата сьомга поръсете със сол и пипер двустранно. Дали ще са с кожа или без - решавате вие. Луксозният етикет изисква кожата да се свали, но мнозина я харесват на вкус. Преценете си.
3. Сипете олиото в тиган, добавете бучката масло и пуснете на умерен огън. Щом маслото се разтопи, добавете сьомгата с кожата или мястото, на което била, към дъното на тигана. Гответе 4 минути и обърнете нежно. Със силиконови щипки се получава най-лесно и не рискувате да счупите рибата.
4. Гответе още 3 минути от другата страна, след това залейте с медения сос. Изчакайте 1 минута да кипне, а през това време с лъжица поливайте горната страна. После обърнете филетата за още 1 минута, като пак заливате със сос през това време.
5. Прехвърлете в индивидуални порции и залейте със соса от тигана.
6. Поръсете със семена сусам и нарязан косо лук по желание. Сервирайте докато е топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ