Супа с пилешко и див ориз
Гъста млечна пилешка супа с кашкавал, картофи и ориз.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. (около 200 грама) див ориз (или друг вид ориз по ваш избор)
- 1 голяма или 2 малки глави лук
- 2 скилидки чесън
- 500 г пилешко месо (гърди, месо от бут или микс от двете)
- 300 г картофи (2 картофа)
- 700 мл мляко
- 300 г кашкавал
- 3 с.л. брашно
- 700 мл пилешки бульон (ще си имате от варенето, но можете да обогатите и с бульон на кубче)
- сол и пипер на вкус
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пуснете пилешкото месо да се свари във вода. За да получите хубав бульон, можете да добавите бахар и черен пипер на зърна, както и да вржете целина, моркови и лук в марля. Този бульон след това ще използвате за супата, затова добавете подправки и зеленчуци на вкус. Ако желаете, можете да го подсилите и с бульон на кубче.
2. Сварете ориза според инструкцийте на опаковката, като НЕ подсолявате водата.
3. Кртофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета.
4. Лука и чесъна пасирайте заедно, като ги нарежете на едро, след това ги залеете със 100 мл вода и с пасатора за супи превърнете всичко в гладко пюре.
5. Прецедете бульона от свареното пилешко, добавете вода, ако е необходимо и пуснете картофите да се варят в него.
6. През това време нарежете месото на мръвчици или го накъсайте на влакна като за каша.
7. Сварения ориз изсипете в гевгир и охладете под течаща студена вода, за да спрете термичната обработка.
8. Кипнете млякото и разтворете в него брашното.
9. Когато картофите са се разварили хубаво в бульона, добавете месото, млечната смес и ориза. Изсипете и лученото пюре и изчакайте да кипне. Добавете настъргания кашкавал и бъркайте докато се разтопи. Подправете със сол, пипер и още подправки, ако желаете.
10. Махнете супата от котлона и чак след това добавете наситнения магданоз.
11. Сервирайте топла с хляб или крутони. Доста е засищаща. Някои ентусиасти я харсват и с добавка от лъжичка заквасена сметана - става си едно питателно основно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ