Супа от праз с бекон
Сметанова супа с месо, лук и пилешки бульон.
Необходими продукти:
- малко масло
- ок. 1/4 ч.ч. нарязан бекон
- ок. 3-4 стръка праз - нарежете бялата част и завържете зелената на възел
- дафинов лист
- 3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч.ч. сметана или 50:50 сметана:мляко
- 3 ч.ч. пилешки бульон (може и от кубче, но с пресен става по-вкусно)
- сол и пипер
- прясна или сушена мащерка
- няколко капки трюфелово олио (по желание)
Начин на приготвяне
1. В тенджера за супа разтопете малко масло на среден огън.
2. Прибавете бекона и изпържете докато бъркате (ок. 2-3 мин.)
3. Прибавете праза - само нарязаната бяла част.
4. Разбърквайте още 2 мин.
5. Прибавете бульона, дафиновия лист и малко мащерка, както и зелената част на праза.
6. Когато заври сложете картофите.
7. Намалете огъня и оставете да ври 15 мин. (или докато се сварят картофите).
8. Сложете в кухненски робот и разбийте няколко пъти.
9. Върнете на котлона, на ниска температура и сипете сметаната.
10. Овкусете със сол и пипер.
11. Малко преди да сервирате добавете няколко капки трюфелово олио и разбъркайте.
12. Сипете в купички за супа и поръсете с малко нарязан магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ