Студена супа соба нудълс
Японска супа с водорасли и рибни стърготини.
Необходими продукти:
- 300 г фиде соба, сварено според инструкциите на опаковката и охладено (разпространено е в магазините за японски хранителни продукти, въпреки че се продава и в някои магазини от широката хранителна верига)
- 4 с.л. мирин
- 4 с.л. черен соев сос
- 15 г бонито флейкс (японски рибни стърготини, които се продават в магазини за азиатски хранителни продукти)
- 1 чаша студена вода
- сухи кафяви морски водорасли (можете да ги замените и с широкоразпространените нори)
- зелен лук, нарязан на тънко, за гарниране
- сушени ленти морски водорасли, за гарниране
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите даши (бульона), изсипете чаша вода в дълбок тиган, потопете в него кафявите сушени морски водорасли и оставете да престоят един час. На висока температура, сложете тигана да заври. Когато малки мехурчета започнат да се образуват по ъглите на тигана, отстранете водораслите и добавете сушените японски рибни стърготини (бонито флейкс). Намалете температурата и оставете сместа да къкри за около 30 секунди, преди да изключите котлона. Оставете сместа да престои, докато рибните стърготини потънат на дъното на тигана.
2. Отцедете сместа в средно голяма купа, отстранете рибните стърготини, преди да добавите мирин и соев сос. За да сервирате, разпределете охладеното фиде на 4 порции и сипете от соса в 4 малки купи. Поръсете фидетата с морски водорасли на ленти и зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ