Спаначен киш с готови блатове
Домашен френски киш без месо.
Необходими продукти:
- 5 ч.ч. пресен спанак, нарязан на дребно
- ½ глава сладък лук, нарязан на дребно
- 1 ч.л. чесън, нарязан на дребно
- 3 листа босилек, нарязани на дребно
- 2 с.л. олио
- 4 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/3 ч.ч. майонеза
- 1 ½ ч.ч. настъргано сирене чедар
- 1/8 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- малко червен пипер, индийско орехче и сух риган
- 2 готови блата за пай
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 190°C.
2. Налейте олио в тиган и запържете лука, докато стане леко прозрачен (за около 3 мин.).
3. Добавете спанака, чесъна, босилека, солта и черния пипер в тигана и ги пържете, докато спанакът омекне и увехне.
4. В купа смесете яйцата, прясното мляко, майонезата, червения пипер, индийското орехче и ригана, докато се разбъркат добре.
5. Смесете спаначената смес с яйчено-млечната смес, добавете сиренето чедар и излейте половината от сместа върху единия блат за пай. Другата половина излейте върху другия блат. (Сместа може да се излее и върху един блат, но ще се надигне над него).
6. Сложете във фурната и печете 30-40 мин., докато ръбът на пая придобие златистокафяв цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ