Сос за паста с грах и сметана
Бешамел с грах и лук.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук (или 2 малки)
- 300 мл вода
- 2 ч.ч. зелен грах
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 120 мл течна готварска сметана
- сол, пипер и индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Лука залейте с водата, добавете 1/2 ч.л. сол, кипнете и варете 3-4 минути. Добавете грахта и варете до готовност. Ако използвате грах от консерва, ще са ви нужни само няколко минути.
2. На умерен огън в касерола разтопете маслото. Добавете сол, пипер и индийско орехче. Изсипете брашното и бъркайте докато бучките се разпаднат, а сместа започне леко да покафенява. Постепенно наливайте сметаната и бъркайте докато се получи гладка смес. В нея добавете половината от водата от варенето на зеленчуците.
3. Щом сместа леко се сгъсти, добавете и варените лук и грах, отцедени от водата. Намачкайте с вилица, ако искате пюрето да е едро или пюрирайте с пасатор за кадифена гладка смес. И в двата варианта има чар.
4. Поднесете като заливка за паста, която можете да обогатите с добавката на пресен босилек. Можете да използвате и като сос за хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ