Сметанова супа с гъби и пиле
Многокомпонентна супа с картофи, моркови, месо, печурки и топено сирене.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 500-600 г пилешко месо (бут или филе)
- 500 г печурки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 300 г картофи
- 2 яйца
- 100 мл сметана
- 3 триъгълничета топено сирене (или 60 г топено сирене от кутия)
- 4 с.л. масло
- 3 с.л. мазнина за пържене
- сол
- бахар
- дафинов лист
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете пилешкото месо да ври за 1:30 часа в много вода, за да се получи хубав пилешки бульон. Не слагайте много подправки - малко бахар, 1-2 дафинови листа и сол са напълно достатъчни.
2. Картофите обелете, измийте и нарежете на кубчета.
3. Лука обелете и наситнете.
4. Моркова рендосайте на едро ренде.
5. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци.
6. Сгорещете 3 с.л. мазнина с 1 с.л. масло и запържете в нея първо лука, после добавете към него моркова и картофите.
7. В друг тиган сгорещете 3 с.л. масло и запържете в тях гъбите. Щом омекнат, добавете сметаната и гответе под капак още 5-7 минути.
8. Прецедете бульона, месото накъсайте на ситни хапки и върнете в бульона. Кипнете отново.
9. Сложете вътре топеното сирене, а след него гъбената и зеленчуковата запръжка. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете сол и пипер.
10. Разбийте яйцата и застройте супата с тях, като ги темперирате с част от бульона.
11. Поднесете с любимия хляб и наситнени пресни подправки за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ