Регистрация

Сметанова супа с гъби и картофи

Сметанова супа с гъби и картофи
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1470

Крем супа от гъби в сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 литър вода
  • 450 г пресни гъби (може да използвате един вид или да миксирате)
  • 3 картофа
  • 250 мл готварска сметана
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. олио
  • връзка копър
  • сол и пипер на вкус (аз използвам морска сол и бял пипер, защото става по-хубаво с тях)

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука. Сгорещете олиото, разтопете в него маслото и щом се загреят добре, запържете лука до прозрачност – около 5 минути.

2. Гъбите измийте и нарежете на тънки полумесеци, като си заделите няколко цели гъби за украса на супата. Изсипете гъбите при лука, гответе докато попият мазнината. След това добавете 200 мл вряла вода и без да похлупвате с капак оставете да покъкри 2-3 минути. После махнете от огъня.

3. Останалата вода кипнете в тенджера. Щом заври, пуснете в нея обелените и нарязани на кубчета картофи. След няколко минути прибавете и съдържанието на тигана плюс заделените цели гъби. Гответе докато картофите се разварят хубаво.

4. Махнете супата от огъня, извадете целите гъбки, останалото пюрирайте. Ако стане прекалено гъста, добавете още вода. След това върнете на котлона за 5 минути.

5. Спрете огъня. Оставете тенджерата на котлона, долейте сметаната, овкусете със сол и пипер и похлупете с капак. Дръжте така 2-3 минути. След това опитайте на вкус и добавете още подправки, ако е нужно.

6. Готовата супа поднесете с украса от заделените гъбки и поръска от наситнен пресен копър.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта