Сметана с карамелизирани овесени ядки
Сметанов крем с лимонови корички и овесени ядки.
Необходими продукти:
- 200 мл течна животинска сметана
- 8 с.л. пудра захар
- 2 с.л. кафява захар
- 4 с.л. овесени ядки (едри)
- лимонова кора
- 8-16 бисквити по желание
Начин на приготвяне:
1. Бисквитите, ако ще ползвате, приберете в плик и натрошете като търкаляте стъклена бутилка върху тях. Не е нужно да стават прекалено ситни, затова спрете на време.
2. Сметаната изсипете в купа и разбийте с миксер. Когато започне да става на пяна, добавете пудра захарта и разбивайте докато се абсорбира идеално.
3. Запечете овесените ядки на сух тиган на умерен огън за няколко минути, като разбърквате. Прехвърлете върху силиконов килим или хартия за печене. В същия тиган добавете захарта и върнете на умерения огън. Щом започне да се разтапя, върнете овесените ядки и разбъркайте докато се получи карамелена топка с овесени ядки. Пресипете обратно върху хартията или силикона и изчакайте да се охлади. После с нож или чук разпаднете топката. Става доста хрупкаво и приятно на вкус.
4. Сглобете десерта, като на дъното на 4 стъклени чаши разпределите половината бисквити, после половината сметана, след това поръсете с лимонова кора, следват бисквити, сметана и на финала - карамелените ядки. Ядките сложете непосредствено преди сервиране, за да не се разкашкат от влагата на сметаната.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ