Крем с малини и пенливо вино
Десерт с просеко, плодове и бял шоколад за заливка.
Бон Апети
Излъчен на 07.08.2017
Студен, летен, плодов и елегантен десерт приготвят Лора и Стоян като комбинират малини с портокал и ванилия, за да създадат желирано плодове нишесте, което служи за основа на сладкиш в чашки. Следва заливка от разтопен бял шоколад с кисело мляко, а кремът прекарва доста време в хладилник, за да се превърне в идилия за горещите дни.
Първо си приготвяме малиновата основа като кипваме плодовете с бурбонска ванилива и бяла захар. След това добавяме сокът и кората на един портокал, чиито вкус идеално се връзва с този на малините. Щом сместа заври, я пюрираме и прецеждаме, а после връщаме обратно на умерен огън на котлона. След това разтваряме царевично нишесте в съвсем малко вода и наливаме в крема. То има задачата да сгъсти текстурата, превръщайки я в подобие на крем парфе, който обаче се прави по доста различен начин. Следва да разпределим крема в десертни чаши и да го приберем в хладилник за поне час. Трябва да се стегне добре.
След това разтапяме бял шоколад на микровълнова фурна или водна баня. После го смесваме с кисело мляко и заливаме с бялата сладост кремчетата. По желание можете да украсите с цели малини и листенца мента, но го направете непосредствено преди поднасянето, за да бъдат свежи. А дотогава кремът трябва да стои в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ