Сладкиш с кайсии, бадеми и мед
Десерт с бити белтъци, плодове, бадемово брашно и медена сладост.
Бон Апети
Излъчен на 06.06.2017
Странен, но лесен за приготвяне и актуален в сезона на кайсиите десерт правят Лора и Стоян, като обясняват, че това е идеален избор за следобедна закуска в почивния ден. Не защото трябва много време за направа, а защото купичките с крем се пекат 40 минути. Другото е като игра - с лесни техники на готвене, които българинът не е свикнал да използва. В този десерт не се използва брашно, но вижте с какво го заменяме.
Бадеми се смилат в кафемелачка, за да се получи бадемово брашно. Ако не ви се занимава с тази дейност, можете да си купите бадемово брашно от магазина, но цената му е доста висока и не си заслужава за 5 минути труд с мелачката. В смлените на прах ядки се добавят разтопено масли, жълтъци, лимонова кора и ванилова захар. Следва белтъците да се разбият на пяна и след това да влязат в тестото, за да стане то меко и ефирно. Това не го лишава от добавката на бакпулвер, който да активизира още повече набухването. Малко мед за сладост и освен от бялото брашно, успяваме да се лишим и от захарта в десерта.
Купички за брюле, крем карамел или други индивидуални сладкишчета се намасляват и в тях се слага по една голяма кайсия, разрязана на 4 парчета. Отогре се залива с тестото и се пече. А през това време можете да направите сос за поднасяне като просто разбиете на ръка заквасена сметана с мед. Изпечените сладкиши се поливат със соса и са готови за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ