Сладкиш от тъмен хляб с плодове, мляко и мед
Хлебен пудинг с меден сос и плодове.
Необходими продукти:
- 8-10 филии хляб (може и черно хлебче)
- 600 мл мляко
- 4-6 с.л. мед
- 1 с.л. канела
- 100 г ядки (орехи, лешници, кашу, бадеми, кедрови ядки, слънчогледово или тиквено семе)
- смлян карамфил, джинджифил на прах, индийско орехче или друга сладкарска подправка по желание и в количество колкото харесвате (не повече от 1/2 ч.л.)
- 150-200 г плодове (сушени, пресни или замразени) - череши, стафиди, фурми, сини сливи, годжи бери, боровинки, малини
- 4 яйца
Начин на приготвяне:
1. Нарежете всяка от филиите на 4 или 6 парчета. Можете да накъсате и на ръка. Нахвърляйте в йенска тавичка.
2. Поръсете отгоре плодовете и ядките.
3. Разбийте яйцата в купа. Добавете млякото, меда и сладкарски подправки на вкус. Разбъркайте хубаво.
4. Залейте с тази смес сухите съставки и пуснете да се пекат на 180 градуса за 45-50 минути.
5. По желание сервирайте със заливка от сладко, мед, топка сладолед или разбита с пудра захар или мед заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ