Сладки с орехи и локум
Арменски сладки с парено тесто и плънка от ядки и локум.
Готвим с Милена вкусни и апетитни сладки, подходящи за следобедна закуска или сервиране към чаша кафе или чай. Крайният резултата е тестени топчета с коричка от пудра захар и сърцевина от локум и орехи или друг вид ядка, който би ви харесал. А приготвянето е странно, но лесно и обещава да бъде интересно за онези, които още не са опитвали този начин за правене на тесто за сладкиши.
Първо се кипват в тенджера вода и олио. Щом сместа заври, към нея се добавя содата и солта и веднага се снема от огъня. Реакцията на шуптене е нормална веднага след изсипването на прахчетата. Следва при непрестанно бъркане с дървена шпатула да се добави брашното и да се бърка до получаването на нееднородна гъста смес, което е и нашето тесто. Тук в рецептата не се слагат овкусители и ароматизатори, но ако обичате десертите да са с по-натрапчива сладост, можете да обогатите с пудра захар на вкус или да добавите канела или ванилия за аромат.
Следва да застелете тавичка за печене с хартиено фолио и да започвате работата по тестото. Предвартелно е добре да сте си подготвили ядките (на не много големи парчета) и парченцата локум (едно парче локум се разрязва на 4 равни). Разточвате със сплесване между ръцете част от тестото, слагате в средата ядка и локум и завивате на топче. После редите в тавичката, като оставите аванс за раздуване. Важно е да работите с тестото докато е още топло, защото в противен случай ще започне да се чупи.
Сладките се пекат до порозовяване, изваждат се и още топли се овалват щедро в пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ