Сладка баница със сини сливи и орехи
Щрудел със сини сливи, стафиди и ликьор.
Бон Апети
Излъчен на 27.09.2017
Традиционният щрудел може да бъде направен с всякакви плодове и аромати, така че да се превърне във вкусна плодова баница, която пък да се поднесе по елегантен и особено ласкаещ сетивата начин. Идея за есенна баница със сини сливи дават Лора и Стоян, като не песят нито масло, нито фантазия в тази вкусна и лесна рецепта за плодов десерт, увит в точени кори.
Първо сушени сини сливи се нарязват и смесват със стафиди, за да се накиснат в ликьор амарето - ароматен алкохол с дъх на бадеми. Следва да се измият, почистят от костилките и нарежат на малки кубчета и пресните сини сливи. После се наситняват орехови ядки и се разтапя масло. А след това преминаваме към сглабянето на баницата. Водещите използват от дебелите точени кори, но сладкишът няма да стане зле и с тънкия вариант.
Една кора се намазва с масло, поръсва се с кафява захар и се захлупва с втора. Тя отново се маже с масло, след това се слага част от накиснатите в алкохол сушени плодове, пресни плодове, орехи, още захар. Завива се на руло. То се мести в тава, застлана с хартия за печене, намазва се с още масло, по желание му се правят малки напречни прорези и за финал се поръсва с кафява захар. Упражнението се повтаря до изчерпване на количествата и мястото в тавата.
След това сладкишът се пече за 15-20 минути, а на финала се сервира поръсен с канела и пудра захр и в компанията на топка ванилов сладолед, бита сметана или цедено кисело мляко с мед. Идеална следобедна закуска за цялата фамилия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ