Слагане и претакане на кисело зеле
Как се прави саламура за кисело зеле и как се преточват бидоните кисело зеле.
Правенето на кисело зеле си е философия. Сложността на тази уж проста процедура разбира всеки, който реши да се посвети в занаята и слага кисело зеле за първи път. Тогава идва осъзнаването, че има множество тънкости при правенето на тази народна туршия.
За да не се чудите откъде да започнете още преди да сте си купили бидона, ето някои насоки, които неминуемо ще ви влязат в употреба. Клипът ни учи как се поставя маркуча в киселото зеле, как се режат зелките, защо е добре да сложим лук в туршията и как да преценим количествата. Разбираме, че ориентировъчно в 60-литров бидон влизат около 35 кг зеле, 10 глави лук, 14 литра вода и 14 от много големите супени лъжици сол или 460 грама кристална сол.
Какво още полезно можете да научите за слагането и претакането на киселото зеле и дали ще се решите да се отдадете на направата на тази зимнина, преценете след като се консултирате с видеото:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ