Регистрация

Скандално чили с кайма и домати

Скандално чили с кайма и домати
Лесно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5999

Много люто чили с месо и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4-5 скилидки чесън, счукан
  • 2-3 чили халапеньо, ситни нарязани
  • 1 хабанеро чили, ситни нарязано
  • 1 жълта глава лук, тънко нарязан
  • 2-3 големи зелени чилита по избор
  • щипка сол

Смлени сухи подправки на вкус:

  • черен пипер
  • кимион
  • чили на прах
  • риган
  • чесън на прах
  • много лют червен пипер
  • едро смляно червено чили
  • джинджифил
  • канела
  • 30-50 мл червен винен или сайдер оцет
  • 400 г кайма
  • 1 бутилка мексиканска бира (или друг вид бира по избор)
  • 800 г консервирани нарязани домати
  • 400 г консервирани нарязани на кубчета домати
  • 2-3 консерви от по 400 г боб по избор, отцеден и изплакнат
  • 1/2 ч.ч. доматен кетчуп
  • 2-3 с.л. сос Уорчестършир

Течни добавки по избор:

  • горчица
  • соев сос
  • лют сос
  • сокът на 1 лайм
  • 1 връзка пресен кориандър, едро нарязан

Начин на приготвяне:

1. Сложете голяма тенджерка на среден огън. Прибавете около 1 с.л. зехтин (или друго зеленчуково олио или масло) и оставете да се сгорещи. Прибавете чесъна, халапеньото и хабанерото и разбъркайте за кратко. Прибавете лука и зеленото чили. Овкусете със сол и гответе, като бъркате от време на време до омекване (около 5-7 мин.).

2. Прибавете едновременно всички сухи подправки. Кимионът и чилито на прах трябва да преобладават като вкус. Разбъркайте всичко и гответе още около минута, докато започне да залепва за дъното на тенджерката. Деглазирайте с оцет и разбъркайте докато течността се изпари.

3. Сложете месото, натрошете го с лъжица или шпатула и гответе до покафеняване, 3-4 мин. Налейте бирата, оставете леко да заври и намалете котлона на средно-слаб. Оставете да къкри 7-10 мин.

4. Когато бирата се абсорбира поне наполовина - когато разбърквате трябва да виждате дъното на съда - прибавете доматите, боба, след това кетчупа, соса Уорчестършир, течния пушек и другите добавки. Сложете какъвто предпочитате лют сос, като например няколко различни вида табаско и разбъркайте.

5. Оставете да заври отново и изчакайте още 15 мин.

6. Малко преди сервиране изключете котлона и прибавете сока от лайм и кориандъра. Разбъркайте и настържете малко сирене чедар или Monterrey Jack. Поднесете с брашени тортили или царевичен хляб.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. Л
  2. домат
  3. a
  4. m
  5. Свинск
  6. във
  7. a>
  8. food
  9. 456

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта