Сиропирани палачинки с рикота
Арабски палачинки без яйца с плънка от подсладено сирене и заливка от захарен сироп.
Бон Апети
Излъчен на 02.03.2017
Готвим арабска палачинка, която представлява кръгло и поресто тестено изделие с мляко и мая, но без яйца. Десетина такива, ароматизирани на ванилия, изпичаме задължително само от едната страна и се захващаме със сиропа за десерта, който трябва да се охлади, преди да залеем с него палачинките. Това е обикновения захарен сироп за турски сладкиши, който се прави от разтворена във вряла вода захар и лимонов сок.
Следва да си направим сиренена плънка за палачинки. Но не си мислете, че тя е солена. Сирене рикота, което има кадифен сметанов вкус, разбиваме със захар и семена черен сусам. Отделно си правим и смес от яроматни ядки като начукваме на парчета равни количества печен шамфъстък и печени бадеми. Тях смесваме със запечени на сух тиган кокосови стърготини и добавяме канела и индийско орехче.
Следва да сглобим палачинките, като напълним малките тестени плоски сладки хлебчета първо с крем, след това ги завием във формата на цветове кала и после потапяме отворената част в арматните ядки. Подреждаме в чиния като слънце (вижте как точно се прави във видеото) и заливаме с вече охладения сироп. Ето ви идея за семейна закуска или странна арабска палачинкова торта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ