Свинско филе на скара
Домашно свинско на скара.
Необходими продукти:
- ситно настъргана кора от един лайм
- ½ чаена чаша прясно изстискан сок от лайм
- ¼ чаена чаша мед
- 1 ½ чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица чесън на прах
- 1 люта червена чушка
- 1 чаена лъжица растителна мазнина
- 1 супена лъжица пресен магданоз
- 1 свинска пържола от рибица – около 0,5 кг.
Начин на приготвяне:
1. Изрежете от свинското филе излишната тлъстина и жили. Поставете корите от лайма, сока от него, меда, солта и чесновия прах в малък буркан с капак и разклатете добре, за да се смесят. Изсипете половината от маринатата в готварски плик, прибавете червената люта чушка и разбъркайте, за да се смесят. Добавете месото и завържете плика, като премахнете целият излишен въздух. Поставете всичко това в удобен съд. Мариновайте в хладилник от 6 до 24 часа, като обръщате плика от време навреме. Останалата марината поставете в отделен съд ,също в хладилника, докато е готова за употреба.
2. Извадете свинското от плика и го оставете да постои на стайна температура, докато подготвяте скарата. Извадете и останалата марината от хладилника.
3. Напълнете огнището с дървени въглища и запалете. След около 30 минути, когато въглищата побелеят и станат на прах, изсипете тези от тях, които са най-топли на най- ниския ред на скарата и ги разпръснете равномерно, използвайки дълги маши. Поставете решетката и сложете капака. Затоплете така 2-3 минути.
4. Намажете решетката с мазнината. Извадете свинското от плика и го поставете в центъра на решетката. Изхвърлете плика с останалата марината. Покрийте скарата и печете 12-15 минути, като обръщате месото на всеки 1,5 -2 минути.
5. Преместете свинското от скарата върху голям лист алуминиево фолио, прегънато в краищата така, че да оформя кошница и изсипете останалата марината. Обвийте го плътно и го оставете за 10 минути. После поставете върху дъска и нарежете. Гарнирайте с магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ