Свинско рагу с кисело зеле и ориз
Зимна гозба със свински кокали и кисело зеле.
Свинско с кисело зеле - любима народна манджа за зимата, в която може да се вложи и доза иноваторство, показва Ути Бъчваров в предаването Бързо, лесно, вкусно. Той нарича своето ястие Ризото с кисело зеле, но зад поиталианченото име се крие българска традиция.
Първо на котлона се слагат свински кокали в компанията на подправки по избор - бахар, черен пипер, дафинов лист и обрезки от зеленчуци. Сложете каквото ви се намира - моркови, пащърнак, праз лук, целина, лук. А после оставете да къкри 2-3 часа. Следва да ощипете месото от кокалите и да прецедите ароматния бульон.
В голям съд се разтапя свинска мас и в нея се запържва наситнено кисело зеле с червен пипер. В друг тиган се запържва ориз докато се "оцъкли". После се фламбира с червено вино и се готви в част от бульона. Месцата се добавят при зелето, малко по-късно и оризът влиза там и ястието е сглобено. Доливайте колкото бульон е необходимо и гответе до готовност.
По желание можете да сервирате с леко запържени със захар и сол наситнени дробчета и праз лук. Но и да пропуснете тази стъпка, пак има домашна манджа за цялото семейство. Ако не сте на диета, сервирайте и хлебче с ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ