Сандвичи с телешко от гювеч
Сандвичи с телешко и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 кг телешко (плешка или флейка)
- 5 скилидки чесън
- 1 средна глава лук
- 1 голям морков
- много лют червен пипер
- зеленчуково олио
- 300 мл или консерва телешки бульон
- 4 с.л. сос Уорчестършир
- 2 с.л. лют сос
- 1/2 ч.ч. червено вино
- няколко стръка мащерка
- няколко дафинови листа
- сол и черен пипер
- франзелки
- зеле или маруля
- майонеза
Начин на приготвяне:
1. Можете да приготвите всичко в чугунена тенджера за задушено или в тенджера под налягане, но в такъв случай намалете времето за готвене с 1 час. Ако нямате нито едно от двете, използвайте тиган и след това прехвърлете в съд за печене във фурната.
2. Овкусете месото щедро със сол, черен пипер и много лют червен пипер. Сложете нарязани скилидки чесън в месото (изрежете с нож на няколко места и пъхнете чесъна там). Нарежете моркова и лука и сложете до месото.
3. Сложете малко зеленчуково олио в тигана, сгорещете го и изпържете месото от всички страни до кафяво. Свалете от огъня, прибавете лука и моркова и намалете до среден огън за около 10 мин., докато лукът покафенее леко. По желание, деглазирайте с малко червено вино или тъмен ром.
4. Върнете месото обратно (или сложете всичко в съд за печене), прибавете течностите и намалете до слаб огън. Оставете да се готви 3-4 часа, докато месото стане съвсем крехко.
5. Изключете огъня, извадете месото и оставете да престои половин час. Отстранете мазнината от останалата течност, след като се е охладила малко. Нарежете месото на тънки филийки. Сложете го отново в соса. Загрейте до сгъстяване. Прибавете сол, пипер и лют сос на вкус.
6. Срежете една франзела на около 3/4 от края и намажете с майонеза. Прибавете малко накъсано зеле или маруля и сложете от телешкото. Покрийте със соса от месото и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ