Регистрация

Салата с пушен омар и цвекло

Салата с пушен омар и цвекло
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 2224

Много, много изискана салата с морски дарове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За цвеклото:

  • 2 средно големи глави жълто цвекло
  • 2 средно големи глави червено цвекло
  • 1/4 чаша плюс 2 с.л. зехтин
  • 1/4 чаша пресен лимонов сок
  • сол и черен пипер

За опушването на омарите:

  • 2 омара
  • 1 чаша кафява захар
  • 2 с.л. черен чай, слаб (например жасминов)

За масления сос с естрагон:

  • 2 с.л. смлян лук шалот
  • 1/4 чаша бяло вино
  • 1/4 чаша бял винен оцет
  • 1/2 чаша масло, нарязано на малки парченца
  • 1/4 ч.л. лют червен пипер
  • сол на вкус
  • 2 с.л. смлян пресен естрагон

Начин на приготвяне:

На цвеклото:

1. Измийте цвеклото и изрежете корените и стъблото. Наръсете с 2 с.л. зехтин.

2. Изпечете цвеклото в предварително загрята на 180 С фурна докато омекне достатъчно (проверете с нож) – около час и половина.

3. Когато цвеклото изстине, обелете, нарежете и наръсете със сол, черен пипер, лимонов сок и останалата част от зехтина. Най-добре е да направите всичко това един ден предварително, за да извлечете всички аромати.

Опушване на омара:

1. Нанесете смъртоносния удар като разрежете главите на омарите между очите. Задушете ги за 8 минути като счупите леко черупката, за да може влагата по-лесно да прониква до месото на омара.

2. Наръсете на дъното на еднократна алуминиева тавичка кафявата захар и покрийте с листата чай. Включете уреда си за опушване и сложете омарите върху решетка, поставена над тавичката с кафявата захар и чаените листа. Кафявата захар се стапя и листата изгарят, отделяйки много ароматен пушек. Когато видите пушека, изключете уреда и оставете омарите да се готвят около 10 минути, не повече. Извадете месото на омара и го нарежете на хапки – можете да извършите тази процедура предварително и да запазите месото в хладилника.

На масления сос с естрагон:

1. Смесете лука шалот, виното и оцета в тенджерка, кипнете и оставете да ври до получаването на течност с гъстотата на сироп.

2. Изключете котлона и прибавете малко по малко маслото като енергично тръскате тенджерката, за да се разтвори, не бъркайте, защото сосът става по-обемен ако просто разклащате съда.

3. Овкусете соса със сол, черен пипер и естрагон. Сосът не може да се съхранява, затова го пригответе непосредствено преди сервирането.

Сглабяне на салатата:

1. Леко претоплете омара и цвеклото в предварително загрята на 160 С фурна, внимавайте да не станат горещи.

2. Наредете цвеклото върху чиния за сервиране, покрийте го с омара и наръсете с масления сос с естрагон.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта