Салата с момордика и скариди
Горчив пъпеш с морски дарове.
Необходими продукти:
- 400 г момордика (позната е още като горчив пъпеш и може да се намери в по-големите специализирани магазини за плод и зеленчук)
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. морска сол, плюс допълнително на вкус
- 3 с.л. зехтин
- 150 г сварени скариди, обелени и почистени от вените (по желание)
- ½ ч.л. гранулирана захар
- 1 голяма глава лук, нарязан на филийки
- доматени резени за украса
Начин на приготвяне:
1. Нарежете момордиката на половинки по дължина и отстранете бялата ципа и семената. Нарежете на парченца по диагонал.
2. Счукайте солта и изстискайте горчивия сок от момордиката. Измийте много добре под течаща вода, отцедете и сложете в купа за салата.
3. Прибавете скаридите и лука.
4. Пригответе винегрет от оцета, зехтина, захарта, солта и пипера и полейте салатата.
5. Разбъркайте хубаво.
6. Оставете в хладилника до поднасяне.
7. Сервирайте с резени домат и допълнително морска сол по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ