Руска разядка с цвекло и кисели зеленчуци
Руски винегрет - картофена салата с кисели краставички и много зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 малка консерва грах
- 1/4 глава кисело зеле
- 2 средни глави цвекло
- 2 средни моркова
- 3 картофа
- 5-8 кисели краставички
- 1 с.л. мед
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите, морковите и цвеклото сгответе на пара. Сложете морковите малко по-късно, защото тяхното време за готвене е по-кратко. Средни по размер цвекло и картофи се готвят около час, докато на морковите ще са им необходими 35 минути.
2. През това време в голяма купа изсипете зрънцата отцеден грах от консерва. Добавете кислите краставички, нарязани на кубчета и наситненото кисело зеле.
3. Предварително можете да си направите и дресинга като леко подгреете зехтина и разбъркате в него меда. После добавете и лимоновия сок. В някои части на Русия вместо този дресинг просто добавят 100-тина грама майонеза.
4. Сварените картофи и цвекло обелете и нарежете на кубчета. На същите кубчета нарежете и морковите. Смесете ги с останалите зеленчуци.
5. Добавете дресинга и разбъркайте хубаво. Осолете на вкус. Сервирайте като ракиено мезе или мезе за водка, гарнитура към печено месо или една различна салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ