Ролована сланина с праз лук
Варена сланина с подправки и праз лук.
Апетитна сланинка с подправки прави Ути Бъчваров, за да напомни, че времето навън е мразовито и подканя към хапване на мазни меса и пиене на руйно вино. Рецептата е за сланина по украински - завита с праз лук и подправки на руло и сварена, охладена и нарязана на шайби.
Първо парчето се разстила с кожата надолу. Следва да се обтрие с червен пипер, сол и черен пипер, захар и счукани зърна хвойна, ако си намерите. После в сърцевината се разпределя нарязан на ситни гредички праз лук. Цялата тази идилия се завива на руло, то се връзва с конец и се поставя в тенджера. Добавя се още сол, пипер, хвойна при наличност и се залива със студена вода. Към нея по желание можете да ливнете и малко зелева чорба, ако разполагате. След кипването се вари на умерен огън 30 минути.
По желание можете да си приготвите и сос като задушите настърган хрян с оцет и захар на тиган и след това го смесите с майонеза и горчица. Свареното руло се охлажда и прибира в хладилник за няколко часа. А после се реже на слайсове и поднася с адекватно питие, сос и хляб. Чистата майонеза също върши работа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ