Зелеви сарми със свинско и сланина
Зелеви сарми със сланина, мръвки и зеленчуци в гювеч.
Бон Апети
Излъчен на 20.12.2017
Касапски сарми - така се наричат тези семейни зелеви сармички по традиционна рецепта на фамилията на Лора Найденова. В листата кисело зеле се увива вкусна зеленчукова запръжка, големи мръвки месо и резен сланина, а после щедрите хапки се редят в земен съд, заливат се със зелева чорба и се готвят дълго време на слаб огън. Накрая имаме едно тарикатско българско зимно основно ястие. Ето как да си го направите.
Сочно месо от свински врат се нарязва на големи мръвки и се овкусява със сол и пиер. След това се полива с олио и се пържи от всички страни до хващането на хубава коричка. Отделно се наситняват зеленчуците - праз лук, целина, моркови и чесън. Запържват се в олио, овкусяват се с лют пушен пипер и копърово семе и се заделят. Парче сланина се нарязва на лентички. И започваме сглабянето на ястието.
Взима се лист от кисело зеле, на дъното му се разпределя от зеленчуковата запръжка, после се поставя голяма сочна мръвка и най-отгоре се покрива с резен сланина. Увива се сармичка и се реди в гювеч с капак. Когато и последното сармище влезе в съда, отгоре се налива зелев сок и вода и ястието се скрива в СТУДЕНА фурна, пусната на 160 градуса. Добре е да престои там 2 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ