Рибени кюфтенца с къри майонеза
Пържени кюфтета от треска с млечен сос за потапяне.
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 2 ч.ч. сварена риба треска, осолена и накъсана
- 1½ ч.ч. универсално брашно
- 3 стръка зелен лук, нарязан
- 5 скилидки чесън, счукан
- 2 големи яйца
- 1 ч.л. къри на прах
- ½ ч.л. лют червен пипер
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. вода
- олио за пържене
- резени лимон, за украса (по желание)
За къри майонезата:
- 1 ч.ч. майонеза
- ½ ч.л. лют червен пипер
- 2 ч.л. къри на прах
- 2 ч.л. пресен лимонов сок
- 6 скилидки чесън, счукан (или повече)
Начин на приготвяне:
1. Може да приготвите предварително майонезата, като я оставите в хладилника до използване. Сложете всички необходими продукти в кухненски робот или блендер и ги пюрирайте до гладък крем. Заделете.
2. Смесете необходимите продукти за кюфтенцата (без олиото и резените лимон) в купа до хомогенност.
3. Добавете вода или брашно, ако е необходимо, до постигането на желаната консистенция - трябва да се получи като гъсто тесто за палачинки.
4. Сгорещете 2 - 3 см олио в голям тиган.
5. С помощта на лъжица пуснете около ¼ ч от тестото с рибата в горещото олио и пържете за около 2-3 мин. от всяка страна или до златисто.
6. Не пържете по много наведнъж, за да не се променя температурата на мазнината и за да станат хрупкави кюфтенцата.
7. Отцедете върху кухненска хартия.
8. Поднесете горещи с къри майонезата или със сос тартар, украсени с лимоновите резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ