Пълнозърнеста паста пене с карфиол и каперси
Необходими продукти:
- 280 г пълнозърнеста паста пене
- зехтин Extra virgin
- 500 г карфиол (само цветчетата)
- 2 шалот, нарязан на тънки колелца
- 2 скилидки чесън, счукан и нарязан
- 3/4 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. бяло вино
- 1 с.л. пълномаслена сметана
- 1 с.л. златисти стафиди
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. каперси
- 1 стрък прясна мащерка
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. семена резене
- 3 с.л. печени кедрови ядки
- 3 с.л. нарязан магданоз
- 1/4 ч.ч. настъргано сирене Пекорино Романо (или друго сирене по избор)
- 1/4 ч.ч. настърган пармезан
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата ал денте. Заделете. В голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин на среден огън. Запържете шалота и чесъна за няколко минути. Прибавете карфиола и гответе докато стане леко златист.
2. Добавете останалите необходими продукти. (Трябва да ги сложите едновременно, за да няма доминиращ аромат). В още 2 с.л. зехтин, сложете 2 ч.л. сол, добавете водата, бялото вино, пълномаслената сметана, стафидите, меда, каперсите, мащерката, дафиновия лист, и резенето. Покрийте и гответе на слаб огън докато карфиолът омекне, след което извадете мащерката и дафиновия лист. Махнете от огъня.
3. Добавете пенето, печените кедрови ядки, магданоза и сирената. Разбъркайте и поднесете с чаша бял чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ