Пълнени печурки с ориз и коприва
Печени гъби, поднесени с постен пролетен ориз със зеленища.
Бон Апети
Излъчен на 24.03.2017
Правим си постно предястие или пък леко основно с онези големи печурки с неядливи пънчета и огромни разтворени шапчици, които трудно се откриват в магазините, но могат да се срещнат в гората. Ако не сте гъбар обаче, по-добре не рискувайте да берете гъби по картинка, защото не си заслужава да жертвате живота си в името на едно ястие. Но ако им попаднете в магазина, грабвайте смело и гответе. Ето я и рецептата за постно ястие с гъби, ориз и коприва:
Пропускаме частта с крема от кашу, защото е скъпо и луксозно удоволствие, което можете да приготвите, ако очаквате изискани важни гости. Тази добавка не е ключова за рецептата. За сметка на това апетитния сос, с който се мажат гъбите е страхотен. Приготвяме го като смесим балсамов оцет с чесън, пипер, розмарин, сол и зехтин. С него мажем печурките от вътрешната страна, оставяме ги за 10-тина минути да се овкусят и после ги запичаме на горен реотан с капачето надолу за 20 минути. Нашата основа е готова. Ако не откриете големи печурки, можете да го направите и със стандартния размер, но тогава по-добре си вземете поне 500 грама гъби, за да се уравновесят съотношенията между количествата.
Следва да си задушим коприва за кратко, да я шокираме под течаща студена вода и да я наситним. Ако не искате зеленината в рецептата да е коприва, можете да я замените със спанак, лапад или киселец. Отделно си правим ризото и щом оризът е готов, добавяме му наситнената зеленина и букет от подправки. Поднасяме гъбите с ориза и по желание серивраме с постен пармезан от смляно кашу. И едно прясно листенце за украса пак ще свърши работа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ