Пълнена риба с гъби и зеленчуци
Печена пъстърва с плънка от гъби, лук и чушки.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 1 ч.л. сол
- 2 клонки мащерка
- 2 клонки розмарин
За плънката:
- 1 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 червена сладка чушка
- 200 г гъби от консерва/буркан (мариновани)
- сол и черен пипер
- 1 голяма или 2 по-малки риби (общо да е достатъчно за две порции; изберете пъстърва, шаран, сьомгова пъстърва, толстолоб, мряна или друга)
- сокът на 1/2 лимон
- още сол
- малко зехтин за покапване
Начин на приготвяне:
1. Солта за маринатата изсипете в хаванче и добавете листата на розмарина и мащерката. Счукайте.
2. Гъбите, лука и чесъна настинете. Чушката нарежете на малки правоъгълници. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука за 2 минути, добавете чесъна и гответе още 1 минута, след това чушката и задушавайте още 3 минути, после и гъбите. Оставете за 5-6 минути на огъня, като овкусите със сол и пипер.
3. За рибата имате два варианта. Ако е голяма и сочна, опитайте да махнете с малък остър нож по-голямата част от вътрешността заедно с костите. След това наситнете изваденото от рибата месо. Нека има малко месо по кожата, за да не се разкъса. Ако рискът ви се струва прекалено голям, оставете рибата с все костите. Вторият вариант не е толкова ефектен, ала пък е по-лесен.
4. Изваденото месо от рибата смесете с махнатата от огъня плънка, залейте с лимоновия сок и посолете още. Разбъркайте.
5. Корема и външността на рибата обтрийте със сухата марината. После напълнете с плънката. Зашийте.
6. Поставете рибата в голям лист алуминиево фолио, покапете със зехтин и завийте.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса за 30-35 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ