Пълнен шаран с лук и гъби
Печен шаран по чешки с деликатен пълнеж от гъби и лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 150 г гъби - пресни
- 30 г масло
- сол и пипер
- 1 шаран около 1,3 кг + сол и пипер
- 2 с.л. лимонов сок
- още 40 г масло
Начин на приготвяне:
1. Лука и гъбите нарежете на малки кубчета.
2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе при постоянно бъркане 3 минути.
3. Добавете гъбите, 30 г масло и сол и пипер на вкус и гответе и мешайте още 4 минути. Махнете от огъня.
4. Шарана почистете. Ако е напълно нечистен, първо обелете люспите, след това изкормете и измийте с хладка вода. Когато спре да отделя кръв, подсушете с домакинска хартия или салфетка.
5. Обтрийте рибата външно и вътрешно със сол и пипер, поставете в голяма тава и напълнете корема със запръжката и лимоновия сок.
6. Разтопете 40 г масло и щедро намажете външността на рибата с 1/4 от това количество.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15 минути извадете, намажете с разтопено масло горната част и върнете за още 15 минути. След това пак намажете, върнете за 10 минути и извадете. Намажете с останалото масло.
8. Изчакайте да почине 5-6 минути, прехвърлете в плато, гарнирайте с листни зеленчуци и резени лимон и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ