Прочутите Бородински палачинки с ръжено брашно
Солени палачинки по Бородински с бекон и чери домати, познати като Бородински блини.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г ръжено брашно
- 250 г кисело мляко
- 250 мл вода
- 2 яйца
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. олио
- щипка сода
- щипка сол
- 8 зърна черен пипер
- 4 щипки ким (2/3 ч.л.)
За плънката:
- 16 слайса бекон
За гарниране:
- 16 чери доматчета
- 200 мл олио за пържене
- листенца магданоз или пресен кориандър
* Вместо киселото мляко с водата, можете да използвате кефир, който е в оригиналната рецепта, но в България се намира много трудно. Ще ви трябват 500 мл. кефир.
Начин на приготвяне:
1. С миксер замесете всички продукти за тестото без содата и подправките. Оставете настрана за 30 минути.
2. Няколко минути преди печене добавете содата и размешайте.
3. Запечете черния пипер и кима на сух тиган и ги счукайте след това в хаванче, като не ги наситнявате до прах.
4. В сгорещения тиган сложете 2 слайса свински гърди (бекон). Гответе само на собствен сос.
5. Щом мръвките поруменеят, добавете към тях щипка от счуканите подправки и бъркайте. В този момент на готвенето ще усетите автентичния аромат на прословутия Бородински хляб.
6. Без да вадите месото, го залейте с 1/8 от сместа за палачинки. Печете палачинката двустранно.
7. Извадете в чиния. Една порция съдържа две такива палачинки.
8. Цепнете на няколко места чери доматите и ги запържете на маслена баня в олиото.
9. Сервирайте порциите с по 2 палачинки и 4 чери доматчета всяка. Поръсете с наситнените зелени листа. Предвидете и купичка майонеза, ако потрябва.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ