Пролетна салата с ягодов сос
Салата от листни зеленчуци с ядки, царевица и дресинг от ягоди с горчица и лимон.
Необходими продукти:
- 4 чери домата или 4 красиви сочни ягоди
- 200 г микс листни зеленчуци или зелена салата от вид по избор (добре е да има рукола в тях или просто си вземете 20-тина г листа рукола отделно)
- 50 г орехи
- 50 г дребни сушени плодове – стафиди
- 1 консерва сладка царевица – около 300 г отцедено тегло
За дресинга:
- 120 г ягоди
- 1 ч.л. пудра захар
- 1/2 лимон
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. горчица
- 4 с.л. студено пресован зехтин
Начин на приготвяне:
1. Направете си първо соса като измиете хубаво ягодите и ги нарежете на едро в купата на пасатора. Добавете захарта, горчицата, сока на лимона и солта. Пюрирайте до получаването на гладка смес. Сипете мазнината и пюрирайте отново. Дръпнете настрана.
2. Измийте в гевгир под течаща вода свежите листа или накъсайте на едро листа маруля, салата, айсберг и каквото друго харесвате. Листенца рукола също се връзват добре като добавка, така че можете да предвидите и 30-тина грама от тях. Разпределете измитите и добре отцедени от водата листа в индивидуални чинии.
3. Отгоре поръсете ореховите ядки и сушените плодове, които сте избрали.
4. Поръсете и отцедени от сока на консервата зърна царевица.
5. Залейте салатата с готовия ягодов сос и на финала украсете с чери домат или ягодка. Важно е да направите и сглобите салатата непосредствено преди сервиране, защото в противен случай спихва и става неугледна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ