Прасенце с тиквички, гъби и вино ала Шеф Манчев
Печено свинско по оригинална рецепта на Иван Манчев с печурки, моркови, спанак и невероятна заливка от два вида вино с телешки бульон.
Това е рецептата на Шеф Иван Манчев, с която той представи своята кухня в кампанията на Лидл Манчев срещу Шишков.
Необходими продукти:
- 2,4 кг свинско месо (Иван Манчев прави ястието със задна четвъртинка от малко прасенце, която тази седмица е на промоция в Лидл)
- 70 грама масло (Шеф манчев препоръчва немското Pilos)
- 100 мл непастьоризирана бира (експертът се спира на Argus)
- 500 грама гъби печурки
- 250 грама моркови
- 250 грама спанак
- 1 глава лук
- 1 тиквичка
- сол и пипер на вкус
- мащерка (прясна - 1-2 стръка)
За винения сос:
- 200 мл вода
- 1 кубче телешки бульон
- 200 мл сухо червено вино (Манчев използва Tempranillo)
- 150 мл червено десертно вино
- 1 ч.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да загрява на 180 гадуса.
2. Шпиковайте свинското месо и в прорезите разпределете 20 грама от маслото.
3. Обтрийте го хубаво със сол и смлян черен пипер.
4. Сипете 1 литър вода и бирата в тава, нарежете на едро 1 от морковите и главата лук и сложете месото да се пече в средата на фурната за 2 часа.
5. Нарежете морковите и тиквичката на полумесеци, а гъбите - на половинки.
6. Сгорещете 25 грама от останалото масло в тиган. Сипете вътре нарязаните зеленчуци, добавете наситнената мащерка, сол и пипер на вкус и оставете да се готвят, като в процеса добавите още 20 грама масло.
7. Бланширайте спанака за 15-тина секунди във вряла вода и след това го шокирайте под течаща студена, за да се запази свежестта и формата му.
8. Направете винения сос като подгреете водата, разтворите в нея бульона, добавите двата вида вино и оставите да къкри на слаб огън за половин час. След това сгъстете винената заливка като разтворите нишестето в малко вода и го добавите към соса.
9. Поднесете месото, нарязано на порции и в компанията на запържените зеленчуци в масло и шокирания спанак. Полейте мръвките с винения сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ