Карамелизирано свинско на бавен огън с тъмна бира ала Таньо Шишков
Крехко прасенце на фурна със заливка от ароматен бирен сос с чесън, горчица и сладникав нюанс.
Това е рецептата на Таньо Шишков, с която показва своя метод на приготвяне на крехко свинско месо от малко прасенце в кампанията на Lidl Манчев срещу Шишков.
Необходими продукти:
- 2,2 кг свинско месо (Таньо Шишков готви с предна четвъртина на малко прасенце, която е на промоция в Lidl)
- 2/3 с.л. сол и 1 с.л. черен пипер
- 1 с.л. черен пипер (ако харесвате пикантерийки, може да използвате и лют)
- 1 ч.л. захар
- 4-5 с.л. сухи подправки по избор
- 1 с.л. чесън на прах
- 1 кубче зеленчуков бульон
За бирения сос:
- 150 мл тъмна бира
- 1 глава червен лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. кафява захар
- сол и черен пипер на вкус
- 150 мл кетчуп (Шишков използва Kania)
- 1-2 с.л. горчица (експертът предпочита Duc De Coeur)
- 30 мл уиски ( Шишков слага Queen Margot)
- зехтин (Таньо Шишков се спря на Promienna)
Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса и си направете заготовки като смесите сухите подправки за овкусяването на прасенцето без солта, захарта и пипера.
2. Направете разтези в месото с дълбочина от половин сантиметър като ги кръстосате напряко и надлъжно.
3. Обтрийте свинското първо със солта, захарта и пипера, а след това и със сухия микс от подправки. Натискайте хубаво и втривайте разномерно от всички страни, за да си гарантирате безупречно овкусяване.
4. Сложете месото в тава, разтворете кубчето зеленчуков бульон във вода и долейте толкова, че да покрие 1/5 от тавата.
5. Сложете прасенцето да се пече и намалете огъня на 170 градуса.
6. След 2 часа отворете фурната, извадете месото, залейте го с образувалия се сос и печете още 1:30-2 часа до готовност. Когато го извадите, оставете да дръпне соковете си на стайна температура за 10-тина минути.
7. Наситнете лука и чесъна за соса и ги запържете до леко покафеняване в сгорещения предварително зехтин. Залейте ги с уискито и изчакайте докато изври. Ще отнеме не повече от 15 секунди.
8. След това добавете кетчупа, захарта и горчицата, намалете огъня и оставете да се готви за 15 минути като разбърквате почти постоянно.
9. В края на готвенето добавете сол и пипер на вкус, изсипете тъмната бира и размешайте хубаво. Снемете от огъня.
10. Сервирайте месото, нарязано на филенца с дебелина от 1 см. и залято със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ