Постна манджа със сини сливи и лук
Постна сливена гозба с лук.
Необходими продукти:
- 300 г сушени сини сливи без костилки
- 4 глави лук
- 2 с.л. брашно
- 5-6 с.л. олио
- 550 мл вода
- 1 с.л. с връх червен пипер
- 1 с.л. с връх захар
- чубрица и сол на вкус
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода, намалете огъня и пуснете сливите в нея за 10-тина минути. Отцедете през гевгир.
2. Лука обелете и нарежете на полумесеци. Сгорещете олиото в тенджера и запържете в него лука.
3. Щом започне леко да позлатява, добавете сливите и 50 мл вода и оставете да се готви на умерен огън за 5-8 минути.
4. Поръсете брашното и червения пипер, разбъркайте, налейте останалата вода и ставете на умерен огън за 10 минути.
5. Добавете чубрицата, захарта и лют пипер по желание. Гответе още няколко минути и махнете от огъня.
Може да се хапва както топло, така и студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ