Постна майонеза от грах с горчица
Веган майонеза без яйца, направена от пюриран грах с подправки.
Необходими продукти:
- 150 г грах от консерва плюс част от сока на консервата (аз си купувам жълт грах, за да има майонезата автентичния си цвят на яйчена, но можете да използвате и зелен грах - разликата е само във визията)
- 1,5 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
- горчица на вкус (всяка горчица е индивидуално силна, затова добавете количество според предпочитанията си); аз слагам 1 с.л. мека горчица
- добавки по избор - чесън, лют пипер, листа прясна билка
Начин на приготвяне:
1. Отцедете зърната грах без да се престаравате в цеденето и ги изсипете в купата на бледера. Запазете си част от водата на консервата.
2. Добавете лимоновия сок, зехтина и горчицата. Започнете да пюрирате. Ако е твърде гъсто, наливайте от водата на консервата докато стане с хубава майонезена консистенция.
3. Опитайте на вкус. Добавете сол, колкото е необходимо, както и още горчица, ако ви се малее.
4. Тук е време за добавки. Можете да обогатите своята веганска майонеза без яйца като добавите листа прясна мента или пък скилидка чесън. Любителите на пикантните сосове за мазане могат да се насладят на лют пипер или малко чили сос.
Източник: YouTube/Everything for everyone
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ