Регистрация

Постен крем от тиква с канела и ядково мляко

Постен крем от тиква с канела и ядково мляко
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2486

Постен сладкиш от тиква с алтернативно мляко и канела в стил веган крем-карамел.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За карамела:

  • 8 с.л. захар
  • 4 с.л. хладка вода
  • 4 с.л. вряла вода

За тиквената част:

  • 300 г тиква
  • 2 ч.ч. овесено, соево, оризово или кокосово мляко
  • 5 ч.л. кокосово масло
  • 10-12 с.л. захар
  • 2 ч.л. канела
  • 2 ч.л. агар или желин (от веганския желатин)
  • кокосова сметана или делишу за гарниране по желание

Начин на приготвяне:

1. Първо пригответе карамела като изсипете захарта в малка касерола и залеете с хладката вода. Подгрейте до образуването на златен сироп на умерен огън. Без да бъркате сиропа, го залейте с врялата вода. Очаквайте малка експлозия, затова се пазете първите 10 секунди. След това енергично разбъркайте, махнете от котлона и продължете да бъркате. Щом стане гладка и хомогенна смес, разпределете в 4 прозрачни чашки.

2. Тиквата обелете и нарежете на кубчета. Сложете в керамична купа и печете на микровълнова 6-7 минути.

3. Изсипете млякото и кокосовото масло в блендер или купата на пасатор. Добавете печената тиква, захарта и канелата и пюрирайте.

4. Полученото пюре изсипете в касерола, добавете агар или желин и кипнете. Щом заври, пресипете през цедка за по-гладка текстура или директно в купичките.

5. Разпределеният в чашките крем приберете в хладилник за поне 4 часа. Преди сервиране поръсете с ядки или канела, украсете със сладкарска захар или си поиграйте да разбиете кокосова сметана на пяна. Можете да поднесете с лъжичка ядково ферментирало мляко.

 

Източник: YouTube/TabiEats

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 4:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта