Портокалова торта със сметана и кайсии
Домашно парфе с плодове и ванилови блатове.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 180 грама захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. масло
- 1/2-1/3 ч.л. сода, угасена в оцет
- 300 грама сушени кайсии
- 500 мл портокалов сок
- 40 грама желатин
- ванилова есенция на вкус
- 1 голяма кофичка заквасена сметана (около 400 мл)
- 6-10 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Сложете сушените кайсии във вряща вода, махнете я от котлона и оставете под капак за 15 минути.
2. Отцедете кайсиите от течността, нарежете ги на парченца и ги сложете да кипнат заедно с 300 мл от портокаловия сок и да се варят до леко сгъстяване.
3. Смелете с блендер плодовата смес и добавете останалите 200 мл сок в нея.
4. Накиснете желатина в 16 с.л. студена вода и го оставете за един час настрани да набъбне.
7. Разбийте сметаната с пудрата захар.
8. Използвайте миксер, за да разбиете яйцата за блата със захарта, след това добавете брашното, содата, меда, маслото и ванилията.
9. Изсипете тестото в намазнена кръгла тавичка с диаметър 22 см. и печете на 200 градуса до готовност (около 30 минути).
10. Извадете, изчакайте да се охлади и разрежете на две равни части през средата по дължина.
11. Нагрейте кисналия във вода желатин, без да го кипвате и го разделете на две половини като едната добавите в битата сметана, а другата - в портокалово-кайсиената смес.
12. Във формичка за торти поставете единия блат за основа, а върху него намажете първо с половината от сметановия крем и след това с 1/3 от започналото да се стяга плодово желе.
13. Захлупете с втория блат, намажете само отгоре със сметана, а след това разпределете останалото плодово желе по цялата торта. Приберете в хладилник да се стегне за няколко часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ