Пилешко с кокос и зелен чай
Екзотична рецепта за познатото пиле с картофи.
Необходими продукти:
- 250 г нарязани на филийки пилешки гърди
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1 с.л. ситно нарязан зелен лук
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сгорещено зеленчуково олио
- 2 с.л. зелен чай
- 2 с.л. кокосово мляко
- 1 малък сладък картоф, обелен и нарязан на жулиени
- 1 средна глава бял лук, нарязан на кубчета
- 1/4 средна зелка, нарязана
- 2 малки жълти домата, нарязани на четвъртинки и половинки
Начин на приготвяне:
1. Смесете джинджифила, зеления лук и солта в малка купа. Сгорещете зеленчуковото олио и прибавете сместа с джинджифила. Запържете бързо и прехвърлете в купичка. Оставете да се охлади за малко и след това покрийте пилешкото с тази смес. Заделете.
2. Запарете зеления чай в същото количество гореща вода за 3-5 мин. (според листата, които използвате). Отцедете и смесете с кокосово мляко, разбъркайте с пилешкото.
3. Сотирайте пилешкото до готовност, около 10-15 мин., според това колко тънко са нарязани гърдите. Отцедете излишните течности.
4. Сотирайте лука и зелето в малко олио, докато зелето омекне, а лукът стане полу-прозрачен. Прибавете доматите и гответе още няколко минути.
5. В отделен тиган, за да не се смесват цветовете, сотирайте сладкия картоф до омекване.
6. Подредете канапе от зелето, лука и доматите. Покрийте със сладък картоф и прибавете пилешкото отгоре. Поднесете с бял или шафранов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ