Пилешко с гъби и амарето
Пилешки хапки в сметанов сос с масло и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 700 г пилешко филе (гърди или бут без кост, а може да смесите и от двете)
- сол и пипер на вкус
- 3 скилидки чесън
- 100 г масло
- 200 мл готварска сметана
- 100 г кашкавал
- 1 глава лук или няколко стръка пресен лук
- 2 с.л. каперси (ако имате)
- 100-120 мл ликьор амарето (с аромат на ядки)
Начин на приготвяне:
1. Почистете пилешкото месо, измийте, подсушете, нарежете на големи парчета и обтрийте със сол и пипер.
2. В тиган сгорещете половината от маслото и запечете пилешките месца от всички страни.
3. Преместете в тавичка за печене.
4. Наситнете гъбите. Ако използвате от малките - можете да ги оставите и цели. Лука нарежете на полумесеци или на кръгчета, ако готвите с пресен. Чесъна намачкайте на паста. Кашкавала - рендосайте.
5. Сгорещете останалото масло в тигана и в него запържете първо чесъна и лука, а после добавете и гъбите. След няколко минути махнете тигана от котлона, добавете каперсите и сметаната, сол и пипер на вкус и разбъркайте. Добавете амаретото и размешайте отново. Залейте подредените в тава пилешки мръвки и отгоре рендосайте кашкавала.
6. Запечете на 175 градуса до готовност. В зависимост от вида месо отнема между 20 и 40 минути.
7. Поднесете поръсено с пресни листенца магданоз или босилек.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ