Пилешка супа с картофени кюфтенца
Картофена супа топчета с пилешко месо.
Необходими продукти:
- комплект пилешки гърди
- 4 пилешки бутчета
- 400 г картофи
- 2 ч.л. сол
- 1/8 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 стебла целина
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1 бутилка светла бира
- кимион и салвия на вкус
- 800 мл пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. царевично брашно
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете, обелете и намачкайте на пюре. Смесете с 1 ч.л. сол и индийското орече. После прибавете 2/3 от брашното и царевичното брашно и разбъркайте. Заделете настрана.
2. В тиган със силно сгорещено олио запечатайте пилешките гърди, после и пилешките бутчета. С нож отделете месото от костите на бутчетата и го нарежете на хапчици или накъсайте на влакна. Същото направете и с гърдите.
3. В тенджера запържете наситнения лук. Когато стане прозрачен, добавете наситнената целина и рендосаните на едро ренде моркови. Гответе докато морковите започнат да омекват, добавете намачкания чесън и гответе още минута.
4. Изсипете останалото брашно - около 1 с.л. в запръжката и при непрестанно бъркане го запържете. Започнете да наливате бирата, като с шпатула разпадате брашнените бучки. Трябва да се получи гладък бирен сос със зеленчуци. Оставете да покъкри 2 минути.
5. Прибавете пилешкото месо, залейте с бульона и овкусете с кимиона, салвията и дафиновия лист. Оставете да кърти 10 минути, после отстранете дафиновия лист.
6. С мокри лъжици оформяйте кюфтета от картофената смес и ги пускайте в тенджерата. Те ще останат на повърхността, но това е целта. Не ги натискайте или потапяйте на сила в бульона. Оставете да къкрят под капак за 10 минути на умерен огън.
7. Махнете супата от огъня, но не отваряйте капака още 5 минути. След това е готова за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ