Пикантни соленки с кашкавал
Домашни солети с чили и кашкавал.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 150 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 200 г кашкавал
- 1/2 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. чили на прах (ако не искате солетите да са пикантни, заложете на друга подправка - ким на зърна, сминдух или чубрица)
- 1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. В купа пресейте брашното и добавете в него бакпулвера, солта, чилито и содата. Разбъркайте.
2. Добавете маслото на стайна температура и претрийте на трохи. Ако за подправка сте избрали чили, сложете ръкавици, за да не подлютите ръцете си.
3. Рендосайте кашкавала и го добавете в трохите. Разбъркайте, налейте водата и замесете твърдо тесто. Приберете в хладилник за 15-тина минути.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина около 1,5 см. С формичка за сладки изрежете соленки. Ако искате да направите солети, изрежете с нож лентички с ширина около 2 см.
5. Застелете тава с хартия за печене. Подредете изрязани бисквити с отстояние в нея. Най-вероятно ще ви се наложи да печете на 2 транша, затова след слагането на първата тава, си направете и втора. Ако правите солети, хванете единия край на лентичката и усуквайте. След това редете гризинките в тавата. По желание отгоре можете да поръсите с едра сол или семенца ким.
6. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 5-6 минути - докато се образува светлозлатиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ