Пикантен азиатски микс от зеленчуци на тиган
Пържени зеленчуци с люта нотка, соев сос и сусам в стил зеленчуци по китайски.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава червен лук - 140-150 грама
- 2 с.л. олио
- 3 големи скилидки чесън
- 150-200 г пресни печурки + 1 с.л. олио
- 2 моркова - около 280 г общо + 1 с.л. олио
- 300 г червени сладки чушки
- 350 г тиквичка + 1 с.л. олио
- 100 г замразен зелен фасул (ако имате, може да замените с грах или да пропуснете)
- 2-3 с.л. соев сос
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- бял сусам за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Започнете с нарязването на продуктите. Червения лук нарежете на тънки полумесеци и след това поразделете бегло на влакна. Чесъна наситнете. Печурки също нарежете на тънки полумесеци. Морковите разполовете през средата на дължината, след това нарежете на тънки надлъжни ленти, а после качете по няколко ленти една върху друга и нарежете на тънки пръчици. Чушките почистете и нарежете на половини, а след това на напречни лентички. Тиквичката измийте и с все кората нарежете на коси овали, а после овалите на гредички с дебелина около 1,5 см.
2. Сгорещете 2 с.л. олио на силен огън в голям тиган и запържете червения лук за 3 минути. Добавете чесъна и гответе още 2 минути при непрестанно бъркане. Извадете в отделен съд.
3. В същия тиган сгорещете 1 с.л. олио и добавете гъбите на силен огън и гответе 4 минути при периодично мешане. Извадете при лука.
4. Сгорщете отново 1 с.л. олио и изсипете морковите. Гответе 4 минути при периодично мешане, добавете чушките, гответе още 2 минути, добавете тиквичките и гответе още 3 минути. Прибавете зеления фасул или грах по желание и гответе още 2 минути.
5. Върнете гъбите с лука и чесъна в ястието, залейте със соевия сос и соса Уорчестър, поръсете с лют пипер и мешайте още 3-4 минути.
6. Поръсете със семена бял сусам и махнете от огъня. Можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ