Печено пилешко с каперси
Вкусни печени пилешки гърди с каперси.
Необходими продукти:
- 2 бр. обезкостени и почистени от кожата пилешки гърди
- 1/2 глава чесън, фино нарязан на филийки
- 1/8 ч.ч. сушен риган
- едра сол и прясно смлян пипер на вкус
- 1/4 ч.ч. червен винен оцет
- 1/8 ч.ч. зехтин Extra Virgin
- 1/4 ч.ч. каперси с около 1 с.л. от сока им
- 4 дафинови листа
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 1/4 ч.ч. фино нарязан пресен италиански магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сложете пилешкото в голяма купа. Покрийте го с чесъна, ригана, едрата сол и пипера, оцета, зехтина, каперсите и сока им, сложете и дафиновите листа. Втрийте много добре маринатата в месото и оставете в хладилника най-добре цяла нощ, но ако нямате време, не по-малко от 2 часа.
2. Загрейте предварително фурната до 190°С.
3. Сложете един ред пиле в 1 или 2 големи плитки тавички за печене и покрийте равномерно с маринатата. Поръсете парчетата пилешко с кафява захар и налейте бялото вино около тях, но не и отгоре им.
4. Печете за около 30 мин., като поливате на всеки 10 мин. със соковете от тавичката.
5. С решетъчна лъжица прехвърлете пилешкото в чиния за сервиране и украсете със сушени сини сливи (по желание), маслини и каперси. Полейте с няколко лъжици от соса в тавичката и поръсете с щедро количество магданоз. Останалият сос от тавичката сервирайте в отделна купа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ