Печено пиле с мащерка и розмарин
Пиле на фурна с горчица.
Необходими продукти:
- 1 пиле, около 1-1,300 кг
- кашерна сол и прясно смлян черен пипер
- 2 с.л. счукана мащерка (по желание; може и сушена)
- 1 ч.л. розмарин (по желание)
За поднасяне:
- неосолено масло
- дижонска горчица
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220°С. Измийте пилето и го подсушете много хубаво с хартиена кърпа отвън и отвътре.
2. Овкусете със сол и пипер отвътре и увийте с канап така, че краката и крилцата на птицата да са плътно до тялото.
3. Осолете отвън, като поръсите солта така, че да се получи равномерно покритие (около 1 с.л.). Поръсете на вкус с пипер. (За предпочитане прясно смлян.)
4. Сложете пилето в тиган за сотиране или за печене и когато фурната достигне желаната температура, сложете пилето да се пече 50 - 60 мин. Извадете го от фурната и прибавете мащерката, ако използвате. Намажете пилето със сока от тавата и мащерката и оставете да престои 15 мин. върху дъска за рязане.
5. Махнете връвчицата. Нарежете на порции и намажете с прясно масло. Поднесете с горчица отстрани и по желание със зелена салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ