Печено пиле Наполеон с грозде
Пиле на фурна с картофи, горзде и масло.
Необходими продукти:
- 1 неголямо пиле (около 1 - 1,2 кг)
- 2 големи картофа
- 16 зърна бяло грозде без семки (плюс още за гарнитура по желание)
- сол и пипер на вкус
- 4 ленти бекон
- 60 г масло
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте хубаво пилето със сол и пипер вътрешно и външно.
2. На места под кожата и в свивките приберете парчета масълце, останалото намажете където е възможно да се задържи.
3. Приберете измитите гроздови зърна в пилето.
4. Обелете картофите, измийте и разполовете през дължината. Отрежете върховете от едната страна, за да се получат поставки.
5. Приберете отрязаните връхчета в пилето, а поставките забодете в отвора на птицата с острото навътре. Така се получава своеобразен грил от картофи.
6. Окичете Наполеон с традиционните ленти от бекон. Сложете ги предимно върху гърдите, защото те изграят и стават сухи най-лесно. След това го поставете да седне в тавичка, като се подпира на картофите. При нужда фиксирайте с клечки за зъби пилето за картофите.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути или докато не прецените, че птицата е готова. По желание 10-тина минути преди да извадите можете да сложете в тавата цял грозд, за да се пекне като апетитна гарнитура.
8. Поднесете докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ