Печено бонфиле във вестник по колумбийски
Варварски сготвено люто свинско на жив алкохолен огън.
Необходими продукти:
За месото:
- 1 голямо парче бонфиле (0,5 - 1 кг)
- около 1 кг сол
- 100 - 200 мл коняк
За поднасяне:
- салца верде
- пикантна салца
- гуакамоле
- царевични питки
Начин на приготвяне:
1. Подсушете месото. Пригответе поне 4 страници от вестник. Сложете 1/3 от солта върху вестника, така че да се получи канапе от сол. Трябва да е почти 1 см дебело. Сложете месото върху солта и го покрийте напълно с останалата сол. Увийте във вестника и след това в алуминиево фолио.
2. Сложете увитото месо в предварително запаленото барбекю, затворете с капака и печете 20-30 мин. - в зависимост от дебелината на месото. След 10 мин. обърнете от другата страна и печете до желаната готовност.
3. Сложете пакета в чиния и го отворете. Счупете солта, която е поела соковете от месото и се е втвърдила като черупка около него. Остъжете с нож тази черупка и я прехвърлете в метална или огнеупорна купа. Направете няколко среза в месото, за да попие коняка и го полейте отгоре.
4. Запалете месото и с голяма лъжица поливайте с коняк, докато огънят се потуши.
5. Нарежете и поднесете.
*Ако не разполагате с барбекю, можете да изпечете месото и във фурната, като трябва да я сгорещите много добре, преди да сложите месото (на 230-240°C).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ