Печени червени чушки в доматен сос
Салата от печени чушки в доматен сос със сирене и босилек.
Идеална българска салата за ракия, която се харесва от любителите на народния вкус и може да ни представи добре пред чужденци и гости се готви в канала Dazzle Spoon. Това е вкусотия от печени пиперки в домтен сос с чесън, които можете да поднесете с бяло сирене и босилек или магданоз за по-родно. А една ракийка към тази готварска идилия съвсем ще зарадва небцето.
Чушките се изпичат, увиват се в хартия и се прибират в найлонов плик, за да се облят по-лесно. Не пречи да използвате и зелени чушки за рецептата, но червените са по-сладки и се връзват по-добре вкусово със соса. След обелването пиперките се подреждат в дълбока чиния с дръжките нагоре.
Доматеният сос се прави като традиционна лютеница. Можете да обелите доматите по желание, но предвид голямото им количество (около 2 кг. за 12 броя чушки), ще си отнеме време. После се смилат в чопър или се минават през месомелачка. Полученото рядко пюре се изсипва в теджера и се добавят мед, олио или зехтин, сол, дафинов лист и чесън. По желание можете да вкарате и наситнено люто чушле, за да опиканти леко атмосферата. Готви се докато количеството спадне наполовина, а сосът се сгъсти. С него се заливат чушките.
Остават завършващите приготовления, които са пожелателни. Можете да украсите с бяло сирене и наситнен босилек или за по-народно - мгданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ